Social Icons

...Έτσι λοιπόν, σε έναν κόσμο γεμάτο από χέρια που σκάβουν, άλλοτε χώματα κι άλλοτε ψυχές κι ανήμπορα σώματα, εγώ σήκωσα το δικό μου ψηλά κι έγραψα στον αέρα τον πρώτο μου στίχο. Έκτοτε, γράφω με το αίμα μου…
Άδεια Creative Commons
Τα περιεχόμενα του παρόντος ιστοχώρου υπάγονται σε Άδεια Χρήσης
Creative Commons
Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ελλάδα

Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011

╰☆╮"Τοκετός" - 1o Βραβείο στον Πανελλήνιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό Ποίησης, με θέμα "Ο πρώτος στίχος", της Εταιρίας Λογοτεχνών και Συγγραφέων Ηπείρου (2011)Τοκετός


Κι όμως το πρώτο μου κλάμα,

ήταν για όσα ήταν γραμμένα.
Διωγμένη μόλις από το πρώτο μου σπίτι,
με τον ομφαλό πληγωμένο,
είδα στα μάτια τους βάρβαρες λέξεις.
Είδα εικόνες με τέρατα,
αίμα στους δρόμους και βία,
καρδιές ξεριζωμένες και σώματα αδειανά.
Χέρια που ζητούσαν,
χέρια που άρπαζαν,
χέρια που σκότωναν.
Χέρια παντού τυλιγμένα,
άλλα για να κρατηθούν κι άλλα για να πνίξουν.
Είδα μανάδες σκεβρωμένες πάνω σε τάφους,
πατεράδες παραιτημένους και γύρω χαλάσματα.
Κι αναρωτήθηκα,
γιατί μπήκανε στον κόπο εξαρχής;
Ρώτησα τη μάνα μου στην πρώτη αγκαλιά,
δεν ήξερε να μου απαντήσει, έκλαιγε κι εκείνη.
Και ήταν τότε που πήρα την πρώτη μου απόφαση…
Να σταματήσω να κλαίω
και να ζήσω.
Κι έχουν περάσει αιώνες από τότε
κι έχω κλάψει σε αμέτρητες γέννες μου.
Μα ακόμη καμιά μάνα δεν μου έχει απαντήσει.
Έτσι λοιπόν,
σε έναν κόσμο γεμάτο από χέρια που σκάβουν,
άλλοτε χώματα
κι άλλοτε ψυχές κι ανήμπορα σώματα,
εγώ σήκωσα το δικό μου ψηλά
κι έγραψα στον αέρα
τον πρώτο μου στίχο.
Έκτοτε, γράφω με το αίμα μου…


Από τη συλλογή
"Υπόγεια (ως ουσιαστικό, ως επίθετο, ως επίρρημα)"


**************************


Η Εταιρία Λογοτεχνών και Συγγραφέων Ηπείρου, διοργάνωσε για 6η συνεχή χρονιά την Λυρική Παμβώτιδα, στο νησί των Ιωαννίνων. Πρόκειται για τον κορυφαίο θεσμό της ΕΛΣΗ, στον οποίο συμμετέχουν όλοι οι ποιητές μέλη της Εταιρίας. Αυτή την χρονιά πραγματοποιήθηκε στον αύλειο χώρο της Ιεράς Μονής Μεταμορφώσεως Νήσου, την Κυριακή 21 Αυγούστου, ώρα 19:30. Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε με το περιοδικό ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ, την Περιφέρεια Ηπείρου, τον Δήμο Ιωαννιτών και το Πνευματικό του Κέντρο, καθώς και με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης απονεμήθηκαν τα βραβεία του πανελληνίου διαγωνισμού ποίησης, με θέμα «Ο Πρώτος Στίχος», από την ΤΡΑΠΕΖΑ ΗΠΕΙΡΟΥ, χορηγού των χρηματικών διακρίσεων. Όπως είπαν τα μέλη της κριτικής επιτροπής: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΑΜΑΤΟΣ, ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΕΡΥΣΙΝΑΚΗΣ, ΜΑΡΘΑ ΚΑΡΠΟΖΗΛΟΥ, όλοι Καθηγητές Πανεπιστημίου, ο διαγωνισμός προσήλκυσε πάνω από διακόσιους (200) διαγωνιζόμενους και το επίπεδο ήταν εξαιρετικά υψηλό. Στους νικητές απονεμήθηκαν τρία χρηματικά βραβεία (Α’ βραβείο 500 ευρώ, Β’ βραβείου 300 ευρώ και Γ’ βραβείο 200 ευρώ) και πέντε έπαινοι. με απαγγελίες των ποιημάτων που διακρίθηκαν.

Ακολούθησε μια σημαντική στιγμή για την βραδιά, η απονομή τιμητικών διακρίσεων στον παριστάμενο Ηπειρώτη ποιητή Μιχάλη Γκανά ο οποίος διάβασε ανέκδοτα ποιήματα του καθώς και στην παρούσα Ισαβέλλα Μπερναρντίνι, καθηγήτρια Νεοελληνικής Γλώσσας του Πανεπιστημίου του Λέτσε και Πρόεδρο του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών και Γλωσσομάθειας. Η βραδιά έκλεισε με απαγγελίες ποιημάτων από Ηπειρώτες ποιητές με το φετινό θέμα των ποιημάτων να είναι «Ο έρωτας, ο θάνατος κι η ζωή έγκλειστοι του χρόνου». Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του για δεύτερη φορά και ο ποιητής Γιάννης Δάλλας που διάβασε ποιήματα του στα ελληνικά αλλά και μεταφρασμένα στα Ιταλικά από την Ισαβέλα Μπερναρντίνι.

Η Λυρική Παμβώτις είναι θεσμός ισχυρός γιατί στηρίζεται στους παραγωγούς της που κάθε χρόνο δίνουν το παρών τους. Η Ηπειρωτική ποίηση δείχνει ότι έχει παρών και συνεπώς θα έχει και μέλλον. Η φετινή διοργάνωση είχε το δικό της χρώμα. Σ’ αυτό βοήθησαν και οι ηθοποιοί με τις απαγγελίες τους: ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΑΚΟΣ, ΓΙΟΛΑΝΤΑ ΚΑΠΕΡΔΑ, ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΙΑΦΗΣ, ΓΙΑΝΝΑ ΚΟΥΛΑ. Η Λυρική Παμβώτις αναδεικνύει με θεσμικό τρόπο τη δυναμική που αναπτύσσουν οι ποιητές και ποιήτριες και επιβεβαιώνει το ταλέντο και την παρουσία και σε πανελλαδικό επίπεδο της Ηπειρωτικής ποίησης.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ
1o Βραβείο: Ευτυχία Κανάρη «τοκετός»
2ο Βραβείο: Άρτεμις Βαζιργιαντζίκη «ο πρώτος στίχος»
3ο Βραβείο: Χρήστος Σκιαδαρέσης «ο πρώτος στίχος»

Α Έπαινος: Μαρία Ζαβιανέλη «ο πρώτος στίχος»
Β Έπαινος: Αργύρης Σταυρόπουλος «ο πρώτος στίχος»
Γ Έπαινος: Γιώργος Μπαρμπέρης «ο πρώτος στίχος»
Δ Έπαινος: Θεοδοσία Αργυράκη-Ασαργιωτάκη «μύθοι μου χάρισαν τους πρώτους στίχους»
Ε Έπαινος: Μαρία Παχίτη «ο πρώτος στίχος»
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου